Ameland bestaat uit één gemeente en behoort bestuurlijk tot de provincie Friesland. Het behoort tot de waddeneilanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 59km2.  Op Ameland wonen ongeveer 3650 mensen. Natuurliefhebber? Dan zit je goed op Ameland. Het Waddengebied is onlangs uitverkozen tot ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’.

Veerboot naar Ameland
De boot vertrekt vanuit Holwerd en doet er 45 minuten over om Ameland te bereiken. Holwerd bereik je via Groningen en Dokkum of Leeuwarden. Volg de borden Ameland en je komt er dan vanzelf. Erg handig wanneer je gebruik maakt van navigatie. Je kan dit adres invullen. Grândyk 2b, 9151 AE Holwerd.

Je mag eventueel de auto meenemen naar Ameland. Je zal van te voren dan wel moeten reserveren. Dan kun je deze eventueel parkeren in Holwerd. Er zijn twee betaalde, onbewaakte parkeerterreinen: P1 en P2. P1 is het meest dicht bij de boot. Is dit terrein vol dan is P2 een goed alternatief. Vanaf P2 rijden er shuttle-busjes van Wagenborg naar de boot. Let op: een parkeerplaats is niet te reserveren, ook niet als je een vooraf je bootticket hebt gekocht.

Als je de auto niet meeneemt dan hoef je ook niet te reserveren. Je koopt je kaartje aan het loket van het havenkantoor in Holwerd. Voor een hond moet trouwens ook een kaartje gekocht worden.

De veerhaven op Ameland bevindt zich vlakbij het dorpje Nes. Op 500 meter van de veerhaven tref je het VVV-kantoor van Ameland en op 1000 meter het centrum van Nes.

Amelander sneldienst
Gaat het niet snel genoeg? Dan is het mogelijk om met de sneldienst binnen 20 minuten naar Ameland te varen. De boot haalt ongeveer een snelheid van 45 km/uur en dat is echt heel snel. Op deze boot kunnen in totaal 48 passagiers. Auto’s en fietsen mogen niet mee want daar is de boot te klein voor. De reguliere boot doet er ongeveer 45 minuten over.

Watertaxi
Een watertaxi behoort ook tot de mogelijkheden. Dit doet er ongeveer 15 minuten over.

Klimaat
Ameland heeft een zeeklimaat. Hierdoor is het weer vaak beter dan op het vasteland. Het zal echter nooit heel warm worden, maar ook niet heel koud. Ook waaien buien sneller over.

Met openbaar vervoer naar Ameland
Zowel vanuit Groningen als vanuit Leeuwarden kun je met de bus naar de veerboot in Holwerd. Vanaf station Leeuwarden pak je buslijn 66. Deze bus rijdt dan naar de veerdam in Holwerd. Kom je vanaf het station Groningen? Neem dan buslijn 163 van Qbuzz.

Openbaar vervoer op Ameland
Ben je na de boottocht gearriveerd op Ameland? Dan zijn er goede aansluitende busverbindingen naar alle dorpen en campings. Natuurlijk kun je ook gemakkelijk met de bus van het ene naar het andere dorp reizen. De OV-chipkaart is trouwens niet geldig op Ameland.

Bus op Ameland

Uiteraard kun je ook een taxi nemen. Op Ameland is namelijk één taxibedrijf actief namelijk Taxicentrale Cosi-Tax.

Sunneklaas
Op 5 december vieren ze op Ameland geen Sinterklaas maar Sunneklaas. Deze bijzondere traditie heeft helemaal niets met Sinterklaas te maken. Mocht je toevallig in deze periode op Ameland zijn dan zul je op de boot worden geïnformeerd over dit feest.

Gezondheid
Op Ameland zijn huisartspraktijken en apotheken in Ballum en Nes. In Ballum tref je ook een tandartspraktijk. Mocht je naar de fysiotherapeut of dierenarts willen dan moet je in Nes zijn. Op Ameland staat geen ziekenhuis. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt in Dokkum.

November = Kunstmaand
Als kunstliefhebber moet je echt in de maand november op Ameland zijn. In november is op het hele eiland namelijk veel kunst te bewonderen.

In 2018 was er kunst te zien van kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en zelfs uit IJsland. In totaal waren er werken te bewonderen van ongeveer 125 kunstenaars. Naast de beeldende kunst waren er ook muziekvoorstellingen en poëzieavonden.

Ameland nieuws
Voor het laatste nieuws over Ameland is persbureau Ameland een aanrader.